luni, martie 01, 2010

Un martisor pentru fiecare!:x

Pot sa zic ca ador aceasta zi! Pe langa faptul ca e cald, in jur e o atmosfera pe care o intanesti doar in aceasta perioada: inceputul lui martie. Lumea alearga grabita sa cumpere cadouri, martisoare pentru a le oferi celor dragi, iar in jur e multa bunastare. Eu nu pot sa va ofer la fiecare din voi martisoare, dar prin intermediul acestei postari eu consider ca asta am facut.>:D<
Semnificatia martisorului:
Mărţişorul este un mic obiect de podoabă legat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, care apare în tradiţia românilor şi a unor populaţii învecinate. Femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.
Originile sărbătorii mărţişorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că ea a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Martie. Acesta nu era numai zeul războiului, ci şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Această dualitate este remarcată în culorile mărţişorului, albul însemnând pace, iar roşu — război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.
In prezent, mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României şi Moldovei, pomii sunt împodobiţi de mărţişoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu